.

9 krachten van branding

Vraag jij je af wat branding toe kan voegen aan je organisatie? Lees dan vooral verder!

Een merk is een verzameling emoties en associaties in het brein van je klant, zoals je misschien ook al in ons andere artikel hebt gelezen. Het is iets ongrijpbaars wat mentaal aanwezig is. Een kapstok waaraan alle momenten wanneer de klant met je merk in aanraking komt, worden opgeslagen. Wat een klant van je ziet, hoort, ruikt, proeft, voelt en ervaart wordt gekoppeld aan die kapstok, aan je merk. Van daaruit worden toekomstige verwachtingen gecreëerd.

Investeren in je merk geeft je de kracht deze verwachtingen vorm te geven. Dát is branding.

Word baas over je merk

Die ervaringen en verwachtingen zijn dus subjectief. Wat Pietje van je vind of ervaart kan Jantje anders hebben ondervonden. Vooral als je dat niet stuurt of daar geen controle over hebt. Daarom is branding zo belangrijk. Zorg ervoor dat je over alle zintuigen nadenkt zodat je merkimago zoveel mogelijk hetzelfde wordt opgeslagen, en er dus hetzelfde over je wordt geroddeld. Ben consistent in je communicatie, vormgeving en gedrag. Blijf bij jezelf en waai niet met de wind mee. Verwacht niet dat het veel op de korte termijn wat oplevert, vertrouwen moet je winnen. Maar als je het goed aanpakt, ga je op de lange termijn scoren.

Branding is hét fundament voor je organisatie

Branding leidt tot nieuwe, betere ideeën en een aanpak met meer focus. Het is de vruchtbare grond voor je bedrijf om op te groeien. Het geeft duidelijkheid aan je klanten, werknemers en belangrijker nog, het verhoogt je onderscheidend vermogen t.o.v. de concurrentie. Pak het daarom (vanaf het begin) goed aan en zorg ervoor dat de emoties en associaties worden gestuurd en gevormd met een doordachte merkstrategie.

Branding is ook een integrale aanpak voor je gehele organisatie die je op vele manieren kan helpen. Niet alleen voor je klanten maar ook voor je medewerkers. Als zij weten waar je voor staat en ze dragen dat op dezelfde manier uit wordt je merk sterker ontvangen en waargenomen. Om goed uit te leggen wat de krachten van een sterk merk zijn hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

De 9 krachten van branding

Branding werkt door in je hele organisatie

Wil je branding maximaal impact laten hebben? Dan moeten alle onderdelen in je bedrijf goed functioneren en een plan volgen waarin de merkbeleving verweven zit. Je product of dienst moet knettergoed zijn. Je processen moeten op orde zijn. En je ambities moeten duidelijk zijn gebaseerd op een plan. 'Practise what you preach' is een veel gezegde uitspraak in ons vak. Wij vertalen dat naar: 'Zeggen is niet zijn.' Wat je belooft moet je ook waarmaken. Wij waken ervoor dat dit ook gebeurd.

Branding is niet tijdelijk maar continu

Branding is niet iets wat je afneemt en dan direct een probleem oplost of een brandje blust. Het is een vast onderdeel van je bedrijfsvoering, of moet dat zijn. Iedere dag dat een klant, medewerker of leverancier met je merk in contact komt kun je nadenken hoe het beter kan, hoe je de merkbeleving kunt vergroten. Wij helpen je branding te begrijpen en om het succesvol door te voeren binnen je organisatie. Onze aanpak werkt voor nieuwe organisaties (start-ups) en voor organisaties die willen vernieuwen (bestaande bedrijven).

Haal het beste uit je bedrijf en til het naar een hoger niveau met behulp van een inspirerende merkvernieuwing. Dat fungeert als magneet voor potentiële klanten, nieuw talent en nieuwe ideeën.

De meerwaarde van ontwerp

Ontwerp is onlosmakelijk verbonden en móet een integraal onderdeel van branding en je organisatie zijn omdat dit bewezen voordelen met zich meebrengt. Dat verzinnen we niet, dat zegt gelukkig een betrouwbare bron:  The value of design factfinder report

  • Bedrijven die ontwerp integraal meenemen in de merkbeleving hoeven niet te concurreren op prijs.
  • Waar ontwerp integraal is doorgevoerd, concurreert minder dan de helft van de bedrijven op prijs, vergeleken met twee derde van degene die geen gebruik maken van een goed merkontwerp.
  • Bedrijven die investeren in merkontwerp zien hun omzet veel waarschijnlijker groeien. Omgekeerd verlagen de groeikansen voor degene die niet investeren in een goed ontwerp.
  • Bedrijven die waarde toevoegen door merkontwerp zien een grotere impact op de bedrijfsprestaties dan de rest.
Bron:  The value of design factfinder report

Nice!

Van deze bron worden wij natuurlijk blij. Want als jouw organisatie groeit door een sterk merk, wat er ook nog eens goed uitziet, wordt ons vak leuker. En het zal niet minder worden in de toekomst. Organisaties worden (gelukkig) steeds merkbewuster en gaan steeds meer de meerwaarde van een merk inzien.

In een wereld waar dagelijks duizenden producten en diensten bijkomen móet je je wel onderscheiden. Dat gaat niet meer op feiten, cijfers, harder roepen of prijs. Dat gaat wel met een merk.

Zullen we jou ook helpen met je merk?