Ontrafel de merkidentiteit van je organisatie

Eén van de belangrijkste onderdelen binnen de merkstrategie is het achterhalen van je merkidentiteit. Vaak is deze al sterk aanwezig in de cultuur van de organisatie door gemaakte keuzes in het verleden, maar zijn ze nog niet goed verwoord of uitgedrukt in idealen, ook wel drijfveren genoemd.

  • Wat vind je merk het állerbelangrijkste?
  • Wat zijn de drijfveren van je organisatie? 
  • Zijn deze onderscheidend genoeg binnen de markt? 
  • Wat is het karakter (archetype) van je organisatie? 
  • Hoe vertaald zich dat in communicatie en ontwerp? 

Om te ontdekken wat de merkwaarden van een organisatie zijn en wat het karakter van je merk is waarmee we de merkpersoonlijkheid vastleggen, maken wij gebruik van twee oefeningen tijdens onze merksessies; de merkwaarden workshop en de archetype workshop.

Merkwaarden

Merkwaarden, ook wel kernwaarden genoemd, zijn woorden die aangeven wat voor jouw merk het belangrijkste is. Het zijn de drijfveren voor je organisatie. Ze geven richting in de keuzes die je met je organisatie maakt. Het helpt je jouw verhaal beter uit te dragen en vertelt in een paar kernwoorden wat je merk onderscheidend maakt ten opzichte van andere spelers binnen de markt.

Vermijd containerbegrippen

Veel restaurants zijn bourgondisch, vers en gastvrij. Dat is dus niet onderscheidend om te zeggen. En je mag hopen dat een advocatenkantoor betrouwbaar en betrokken is... Daarom is het ook niet relevant dat te zeggen. Als een merkwaarde zo generiek is dat het zijn zeggingskracht verliest, is het rijp voor de container. En, als dezelfde spelers binnen een markt dezelfde waarden uitdragen is het niet onderscheidend genoeg. Daarom is het ook belangrijk de concurrentie te onderzoeken. Zo kun je ontdekken of er misschien een extra nuance nodig is.

Merkwaarden workshop

Met onze merkwaarden workshop gaan we op zoek naar de unieke waarden die jouw merk relevant, geloofwaardig en onderscheidend maken. Die kunnen gevonden worden in instrumentele of emotionele waarden. Wij adviseren vaak niet teveel merkwaarden te definiëren (liefst max. 4 of minder). Als je teveel merkwaarden benoemd wil je teveel zeggen en teveel zijn. Daardoor zeg je weer minder omdat je weinig focus hebt en zo ontstaat er meer ruis. Focus is belangrijk. Wij begeleiden de kernwaarden workshop en bewaken de focus of onderscheidenheid van een waarde.

Merkwaarden workshop aanvragen

Archetypen

Archetypen zijn karakters, oerbeelden waar iedereen onbewust al bekend mee is doordat ze al eeuwenlang terugkomen in verhalen, boeken, films en series. De helden, moederfiguren, oude wijzen, rebellen of jokers. Er zijn er twaalf. Iedereen is een archetype als mens. Vaak is er een primair en secundair archetype aanwezig. Afhankelijk van de omgeving (thuis, werk, vrienden) kan het ene archetype dominanter zijn dan het andere archetype. Merken zijn net mensen. Daarom gebruiken wij de archetypen bij merken om ze te positioneren. Daardoor ga je je als merk gedragen als een mens volgens een karakter en wordt je veel geloofwaardiger. Wij ontdekken het archetype van je merk met ons in eigen huis ontwikkelde Archetype-quiz.

Waarom een archetype?

Een archetype zorgt voor een duidelijk kader hoe een merk communiceert en wat het uitstraalt. Daardoor kan een merk zich consistent en consequent blijven vernieuwen ongeacht trends, hypes en nieuwe technologieën. Door een merk archetypisch te positioneren versterk je de herkenbaarheid met het merk, omdat mensen er onbewust al bekend mee zijn. Het geeft houvast aan de keuzes die je maakt en gaat maken. In plaats van mee te bewegen op trends of reacties van concurrentie bewandel jij je eigen weg, en dat voelt veel vertrouwder. Een consequente uitvoering van een archetypische aanpak, leidt tot een hoger gevoel van vertrouwdheid en dat leidt tot hogere waardering en loyaliteit.

Ontvang ons archetypeboek gratis bij onze eerste kennismaking.

Archetype quiz

Wij hebben een Archetype quiz ontwikkeld waarin wij binnen 10 vragen kunnen ontdekken wat het archetype van jou of je merk is. Dit is zeer waardevol voor je merk, omdat je dan weet wat het verlangen, wat de doelen, angsten, strategieën, gaven en valkuilen zijn.

Vaak is er een primair archetype te ontdekken en daarbij ondersteunend een secundair, waarbij de ene zwaarder van toepassing is dan de ander. Het mengen van meer dan twee archetypen is niet aan te raden, omdat dit eerder verwarring opwekt en merkruis veroorzaakt dan dat het een sterke persoonlijkheid oplevert. Als je merkt dat andere merken in je markt hetzelfde archetype hanteren kun je ervoor kiezen de nuance anders te leggen. Zo zijn er binnen een archetype weer 5 verdiepingen of nuances mogelijk... Daarmee kun je dicht bij jezelf blijven en tegelijkertijd genoeg opvallen binnen de markt.

Archetypen workshop aanvragen

De vier stappen naar een sterk merk

We hebben een methode ontwikkeld om sterke merken te maken en bewaken. Sterke merken hebben een sterke basis. Onze aanpak werkt voor startups en voor bestaande merken die willen vernieuwen. We onderzoeken eerst, bepalen dan een strategie, ontwerpen vanuit de essentie en vertellen het daarna aan de wereld. Door te luisteren naar jou, je mensen en je publiek maken we menselijke merken waarvan je kunt houden. Want merken zijn net mensen.

Benieuwd hoe we jouw identiteit onderzoeken?

Werk maken van je merk?