Alles wat je wilt weten over positionering

Een sterk merk begint bij een scherpe positionering

Overal zijn ze. Merken die schreeuwen om aandacht. De reclame op tv, het bushokje, voorbijrijdende vrachtwagens, de advertentie op je tijdlijn of in de krant. Ze moeten allemaal wat van je. Maar waarom zou je luisteren? En waarom blijven sommige merken wel hangen en vliegen andere aan je voorbij? Elke dag worden we overspoeld met duizenden prikkels. En we negeren het gros omdat we er een filter voor opbouwen. Het wordt daarom steeds lastiger voor merken om daar doorheen te prikken. Hoe kun je als merk een unieke plek veroveren in het brein van de mens? Wij leggen het je graag uit!

Wat is positionering?

Positioneren is het veroveren van behouden van een unieke plek in het hoofd en hart van je consument. Het is de kunst op zoek te gaan naar die unieke, waardevolle en onvervangbare plek. Hierdoor maak je een diepere connectie met je merk en je publiek. Deze connectie worden gemaakt door je merk te laden met emotionele associaties bij de mensen die je wilt bereiken. Hoe sterker de associaties, hoe sterker de connectie. Het is daarom belangrijk vanuit je eigen kracht te denken. Wat voor jullie organisatie als normaal wordt ondervonden, kan zomaar bijzonder zijn voor de wereld. Door die krachten oprecht uit te dragen in alles wat je doet, ontstaat een zelfverzekerdheid waarmee je de markt kunt veroveren. Het vereist wel dat er keuzes gemaakt moeten worden hoe je gezien wilt worden. Dat betekend ook nee zeggen of niet alles willen. Hoe scherper je keuzes, hoe beter je mensen helpt je merk in een hokje te plaatsen. Focus! 

Een goede positionering:

1. Maakt je merk relevant, geloofwaardig en onderscheidend
2. Geeft je een unieke plek in de markt
3. Geeft je organisatie duidelijkheid en stemt mensen intern af
4. Geeft vertrouwen aan klanten en laat weten wat ze kunnen verwachten
5. Opent nieuwe deuren om je bedrijf te laten groeien

Waarom is een scherpe positionering belangrijk?

Het bepalen van een unieke positie is één van de belangrijkste keuzes binnen de merkstrategie. Je wilt je onderscheiden van andere aanbieders in de markt. Want als er meer zijn die wat jouw merk heeft aanbieden, waarom zouden ze dan voor jouw merk moeten kiezen? Omdat merken allemaal schreeuwen om aandacht is het belangrijk te focussen op een koers die jouw merk uniek maakt. Daarmee claim je een unieke positie in het brein van je consument. En veel plaats is er niet dus daarom is focussen belangrijk!

Een sterke positionering geeft ook richting binnen je organisatie en laat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Dat maakt van je mensen ambassadeurs, zij kunnen het verhaal op dezelfde manier vertellen en uitdragen! En je trekt de juiste nieuwe talenten aan omdat je een geloofwaardig en onderscheidend verhaal hebt waarin zij zich tot aangetrokken kunnen voelen.

Hoe kom je tot een sterke positionering?

Wie ben je? Wat doe je? Hoe doe je dat? En waarom doe je dat zo?  We onderzoeken eerst wie jullie zijn, wat jullie doen en wat het merk uniek maakt. We verzamelen alle informatie en analyseren onze bevindingen over je bedrijf, branche, concurrenten, publiek en al eventuele merkuitingen. Dat doen we door uitgebreid bureau- en veldonderzoek maar bovenal, door goed naar jullie te luisteren door middel van interviews, gesprekken en merksessies. Nadat je identiteit is ontrafelt en we weten welk publiek je wilt aanspreken is het belangrijk om te weten wie er nog meer zijn. Want als tien anderen hetzelfde doen, ben je niet onderscheidend. Marktonderzoek biedt daarom nieuwe inzichten en legt kansen bloot. De resultaten van het onderzoek vormen de basis voor de creatiefase.

Merksessie op lokatie bij de Brabanthallen Den Bosch voor Mainstage, het nieuwe podium van het Zuiden.

De vier stappen naar een sterk merk

Sterke merken hebben een sterke basis. We hebben een methode ontwikkeld om sterke merken te maken en bewaken. Onze aanpak werkt voor bestaande merken die willen vernieuwen en voor startups. We onderzoeken eerst, bepalen dan een strategie, ontwerpen vanuit de essentie en vertellen het daarna aan de wereld. Door te luisteren naar jou, je mensen en je publiek maken we menselijke merken waarvan je kunt houden. Want merken zijn net mensen.

Benieuwd hoe we jouw merk positioneren?

Werk maken van je merk?