.

Op weg naar een duurzame merkidentiteit

Een tijdloos merk creëren is niet eenvoudig. Maar er zijn een aantal bewezen stappen voor het bouwen van een duurzame merkidentiteit, zegt collega Anne Swan, Global Creative Director, Consumer Brands van bureau Siegel + Gale in New York.

Dit artikel is vertaald vanuit Creative Bloq

Merkidentiteit omvat alle visuele componenten die het merk onderscheid van anderen in de markt. Met de huidige communicatiemiddelen en oneindige touchpoints wordt elke wijziging of update van een merkidentiteit gevoeld en opgemerkt.

Creëer een merkidentiteit die decennia overleeft

Om die reden is het belangrijker dan ooit voor bedrijven om een merkidentiteit te creëren die jaren kan overleven. Topmerken hebben een identiteit die niet alleen communiceert waar het bedrijf op dat moment voor staat in een eigentijdse stijl, maar bevat ook het verleden en de toekomst van het merk en is in staat consequent te blijven voor de komende decennia. De visuele identiteit voor een merk (en het logo is slechts een begin) moet zich volledig geïntegreerd voelen in het bedrijf. Het hoeft niet radicaal nieuw of drastisch anders, maar eerder alsof het er altijd al is geweest.

Apple is een vaak aangehaald voorbeeld maar bewijst de kracht van een duurzame merkidentiteit. Details van de iconisch eenmaal gebeten Apple zijn aangepast om de veranderende trends en voorkeuren van de consument te reflecteren. Maar de kern van het ontwerp is consequent gebleven sinds de Lisa in de vroege jaren '80 werd aangekondigd. Door een merkidentiteit te bouwen die decennia heeft overleefd, is Apple voor consumenten heel duidelijk wie ze zijn en maakt dat ze trouw blijven aan hun merk.

Apple ontwierp De Lisa personal computer en het iconische logo in de vroege jaren '80

1. Ken je zaak

De eerste en belangrijkste stap naar een merkidentiteit is je bedrijf volledig begrijpen. Je kunt niet beginnen met de toekomst zonder eerst naar het verleden te kijken. Doe onderzoek. Organiseer bijeenkomsten en praat met werknemers van alle afdelingen om de ware persoonlijkheid van je organisatie te begrijpen. Dit zal je helpen de stem van de onderneming te begrijpen en in staat te zijn deze te vertegenwoordigen.

2. Begrijp dat merkidentiteit van invloed is onder aan de streep

Merkidentiteit gaat niet alleen over wat er het mooiste uitziet. Het moet een directe link terug zijn naar de strategie van de onderneming. Mensen hebben allemaal hun persoonlijke smaak over wat er visueel het beste uitziet, maar wat is het meest belangrijke voor het bedrijf? Is sterk en stabiel zijn het hogere doel? Intelligent en behendig? Creatief en baanbrekend? Die onderdelen zijn allemaal terug te vinden in zeer verschillende visuele voorstellingen maar je identiteit moet dat weerspiegelen.

3. Vertel een verhaal

De merkidentiteit moet een gevoel oproepen bij je klanten, spreken voor het merk, en een verhaal vertellen dat over het bedrijf gaat. Jouw klanten moeten onmiddellijk iets over het merk begrijpen door alleen al de visuele identiteit te zien. Amazon is een goed voorbeeld, met zijn subtiele, pijl-gebaseerde glimlach betekent de vervulling van het opgetogenheid gevoel dat klanten krijgen van de no-stress-shopping ervaring op de site.

4. Ontwerp voor aanpassingsvermogen

De merkidentiteit is niet slechts een stilstaand beeld. Het moet mogelijk zijn zich aan te passen naar het medium. Het spreekt voor zich dat Social Media een essentieel onderdeel is voor merken vandaag de dag. Bij het ontwerpen van een merkidentiteit, moet je rekening houden met alle verschillende media waarin het merk zal bestaan, en iets dat flexibel genoeg is om in alle kanalen herkenbaar te blijven.

5. Lanceer een nieuwe identiteit niet alleen

Een nieuwe merkidentiteit lanceer je het meest strategisch samen met een ander initiatief of overeenkomstig nieuwtje. Helaas houden mensen niet van verandering, hoe geweldig het nieuwe ontwerp ook is. Een bepaald percentage van je klantenbestand vindt dat niet leuk. Door de merkidentiteit af te stemmen met een andere overeenkomstig aankondiging, kun je de wijziging verantwoorden en aan klanten bewijzen waarom het nodig is.

Zoals het niet moet

In 2010 kreeg het beroemde Gap een nieuw logo. Door klanten en critici werd het afgebrand omdat het niks nieuws vertelde over het merk. Het logo werd niet ingevoerd door iets groters of een overgangsregeling, hetgeen betekende dat er uiteindelijk geen reden was om het te houden en na een sterke terugslag werd het oude logo weer snel heringevoerd.

Zes dagen nadat het nieuwe logo (rechts) werd gepresenteerd aan de wereld is Gap teruggekeerd naar het oorspronkelijke logo (links)

Het bouwen van een sterke merkidentiteit is zowel een kunst als een wetenschap. Maar, door het mengen van onderzoek, data en creativiteit kan je een merk creëren dat resoneert met klanten en de hele organisatie naar voren drijft.

De merkidentiteit van jouw organisatie ontdekken?