.

14 vragen over een merk vernieuwen

1. Waarom moet een bedrijf haar merk vernieuwen? 

Sluit je merk niet goed aan bij je doelgroep? Zijn je merkuitingen inconsistent geworden? Is je team in de war waar je merk voor staat? Als het antwoord op één van deze vragen ja is, heb je mogelijk een merkvernieuwing nodig. Maar er kunnen veel andere redenen zijn om je merk te vernieuwen zoals een bedrijfsovername, een fusie of een strategische samenwerking. Wat de ontwikkeling ook mag zijn, wij helpen je graag! Wil je meteen weten wat slim is? Stuur een mailtje naar hallo@dorusenmannes.nl en we denken graag met je mee.

2. Hoe gaat een merkvernieuwing in zijn werk?

Een merk vernieuwen doen wij op een vergelijkbaar merkproces als een nieuw merk maken. Het bestaat uit vier stappen: strategie, creatie, realisatie en activatie. Tijdens de strategiefase verkennen we je organisatie, doen we onderzoek naar de doelgroepen, concurrenten en huidige merkbeleving. We ontdekken de merkwaarden, je merkpersoonlijkheid en merkessentie. En daaruit ontstaat een onderscheidende positionering. We helpen je met een nieuwe merknaam als dat nodig is. In de creatiefase gaan we aan de slag met het aanpassen van de visuele merkidentiteit zodat je merk van buiten uitstraalt waar je van binnen voor staat. Ten slotte creëren we de merkrichtlijnen die worden vastgelegd in een merkboek. Daarmee kunnen de merkuitingen gerealiseerd worden door ons, jullie, of externe specialisten. Is dat gebeurd, dan kunnen ze vervolgens uitgerold worden in alle relevante momenten waarop je klanten met je merk in contact komt!

3. Is een merk op maat gemaakt voor ieder bedrijf?

Ja. We passen ons bewezen merkproces toe op het project waaraan we werken, maar de methode blijft hetzelfde. We moeten alle onderwerpen ontdekken, onderzoeken en alles uitvragen willen we tot het beste resultaat komen. De uitkomst is daarom volledig op jouw organisatie afgestemd. Soms is er meer onderzoek nodig naar de cultuur. Soms moeten we meer weten over de markt. Per project kan het gewicht en de balans van de onderwerpen verschillen. We bespreken vooraf wat je kunt verwachten dat we opleveren. En we helpen je het merk te implementeren op de contactmomenten die slim en relevant zijn voor jouw bedrijf.

4. Voor welk soort bedrijven is een merkvernieuwing bedoeld?

Ieder soort bedrijf kan haar merk vernieuwen. Maar als je bedrijf een gevestigde naam heeft en al enige tijd bestaat is het vooral de moeite waard stil te staan bij je huidige merk en merkbeleving. Klopt het nog bij wat je wilt uitstralen? Weten de mensen intern hetzelfde verhaal te vertellen naar buiten? Als je startend bent en je merk vanaf het begin goed wilt aanpakken is het verstandig vooraf na te denken wie je wilt aanspreken, wat je onderscheidend maakt en hoe je het merk onderscheidend kunt positioneren. Dan ben je geen merk aan het vernieuwen maar een merk aan het bouwen. En hoe eerder je beseft hoe belangrijk branding is, hoe beter.

5. Wat is inbegrepen bij een merkproces?

Bij een merkvernieuwing horen altijd meerdere activiteiten zoals merksessies, interviews, workshops en groepsdiscussies. We houden rekening met de bestaande merkidentiteit, we onderzoeken de huidige merkbeleving en leggen je merkessentie, merkwaarden en merkpersoonlijkheid bloot. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van wat je organisatie nodig heeft. In ieder geval een merkrapportage met de mentale merkidentiteit, de uitdagingen, constateringen en ons advies. Na de creatiefase ontvang je een merkboek met de richtlijnen hoe om te gaan met het merk zowel in communicatie, vorm als merkbeleving. Wij kunnen je ook helpen met de realisatie van merkuitingen zowel fysiek als digitaal. Denk hierbij aan drukwerk, fotografie, videografie, belettering of de realisatie een nieuwe website. Hiervoor werken we samen met specialisten uit ons netwerk, of die van jullie.

6. Wat kost een nieuw merk of een merkvernieuwing?

De kosten van een nieuw merk of een merkvernieuwing hangen af van de uitdagingen waarmee we te maken krijgen en de grootte van de organisatie. Het hangt ook af van de resultaten en merkuitingen die je nodig gaat hebben. Wil je daar meer over weten neem dan contact met ons op voor een offerte. Stuur een mailtje naar hallo@dorusenmannes.nl en we helpen je verder.

7. Hoe lang duurt een merktraject?

Gemiddeld duurt een traject bij ons tussen de drie en zes maanden. Soms kan het bij startende bedrijven sneller gaan omdat we minder hoeven te onderzoeken. Als je bedrijf groot is of al heel lang bestaat hebben we langer de tijd nodig voor de strategie en onderzoeksfase. We nemen namelijk goed de tijd alles over je te leren kennen. Marktonderzoek, doelgroeponderzoek en een concurrentieanalyse geven ons mooie inzichten voor een onderscheidende positionering. De lengte voor de realisatiefase wordt bepaald door het aantal merkuitingen en merk activaties die we gaan ontwikkelen. Vaak gebeurd dit in volgorde van prioriteit en ook deze fase kan enkele weken of maanden in beslagnemen. Wil je dat we een gerichte schatting afgeven? Neem contact met ons op! 

8. Wanneer is de beste tijd om een merkvernieuwing te starten?

Als je twijfelt, vandaag. Het is namelijk nooit de beste tijd omdat er zijn altijd redenen of excuses kunnen zijn om later te beginnen ;) We horen vaak dat andere prioriteiten, investeringen en marketingactiviteiten soms voorrang krijgen. Wat de reden van uitstel ook mag zijn, iedere dag dat je ermee wacht, loop je omzet mis. Het is verstandig eraan te beginnen voordat je investeert in andere belangrijke marketing- of ontwerpactiviteiten zoals een bedrijfsfilm, content strategieën of een nieuwe website. Je moet namelijk eerst je merk goed op de rit krijgen omdat het alles wat je daarna doet, beïnvloed.

9. Wat zijn de risico’s van een merk vernieuwen?

Een merk vernieuwen zonder goede reden is het grootste risico. Omdat je publiek dat vreemd kan vinden. Je moet duidelijk uitleggen waarom je veranderd wil je doelgroep het begrijpen en accepteren. Je team moet ook de kans krijgen om ideeën te geven, mee te denken en betrokken worden bij de merkvernieuwing. Ook het leiderschap moet betrokken zijn bij het proces. De mensen achter het merk moeten het merk omarmen, verdedigen en bewaken om te voorkomen dat fouten uit het verleden worden herhaald.

10. Vind de merkvernieuwing fysiek of online plaats?

Ons merkproces bestaat uit merksessies, interviews, workshops en groepsdiscussies en die vinden meestal fysiek plaats omdat dat het prettigste werkt en wij ook meer meekrijgen dan online. Soms kunnen overleggen online plaatsvinden maar dan heeft dat vaak als reden dat mensen op afstand zitten en niet snel kunnen aansluiten. Los van deze fysieke afspraken geven we tussen de sessies door ook oefeningen mee die online gedaan kunnen worden. Zo voelt het team of de persoon niet de druk om te antwoorden en kan er thuis rustig over nagedacht worden in een andere omgeving.

11. Wie moet er betrokken worden bij een merkvernieuwing?

Een merk vernieuwing werkt het beste als de belanghebbende mensen uit diverse lagen van de organisatie betrokken zijn. Van directie tot management, verkoop, productie als klantenservice. Iedereen kan waardevolle input hebben die bijdraagt aan een merkvernieuwing. Je team moet weten waarom de verandering plaatsvindt. Zij moeten het merk dagelijks uitdragen en ademen in alle werkzaamheden. Door je team erbij te betrekken creëer je draagvlak en worden ze mede-eigenaar van de vernieuwde koers. Daardoor zal het ook eerder en breder geleefd worden. Vaak worden onze trajecten ook als een 'teambuilding' proces ervaren omdat het energie geeft.

12. Kan ik mijn bestaande logo behouden?

Ja, als je onderzoek hebt gedaan en goede redenen hebt om dit te onderbouwen. Als iets goed is, is het goed. En als het nodig is om alleen op kleine punten te verbeteren, doen we dat. Maar altijd met een reden. We adviseren daarom ook om ten alle tijden een open geest te hebben. Tijdens het merkproces ontdekken we namelijk nieuwe inzichten zijn er constateringen en geven we advies. Ook dit kan bepalend zijn.

13. Kan Dorus & Mannes helpen bij een nieuwe bedrijfsnaam?

Jazeker en dat doen we met liefde. Het is één van de grootste uitdagingen in ons vak, maar ook één van de leukste avonturen. Een merknaam (of bedrijfsnaam) is vaak het eerste waarmee je publiek in contact komt, en daarom des te belangrijk daar goed over na te denken. Er moet niet te licht over gedacht worden en niet overhaastig worden aangepakt. Wij hebben daar een bewezen methode voor ontwikkeld. Lees er alles over in dit artikel.

14. Kan Dorus & Mannes helpen bij het implementeren van het nieuwe merk?

Jup. Wij vinden het zeker ook zo belangrijk dat het merk goed wordt geïmplementeerd en wordt uitgedragen. We bieden een breed scala aan diensten die daaraan kunnen bijdragen zoals ontwerp, fotografie, videografie, (online) marketing, web ontwikkeling en 'employer branding'. Wij zullen ons altijd aanpassen naar de behoefte van je organisatie en de mensen erbij betrekken die nodig zijn. Zo kunnen we gebruik maken van mensen uit jullie bestaande netwerk of uit ons creatieve netwerk om zo tot de beste resultaten te komen. Wij werken samen met je mensen intern om het merk zo goed mogelijk tot leven te brengen.  

Toe aan een merkvernieuwing?