Alles wat je wilt weten over een merkverhaal

Wij, mensen, zijn de enige wezens op aarde die in staat zijn verhalen te verzinnen, vertellen en erin te geloven. Het is de reden van ons bestaan en datgene wat ons heeft onderscheiden van het dierenrijk. Het geheim dat wij, homo sapiens, de wereld hebben gedomesticeerd, steden hebben gevestigd met tienduizenden inwoners en wereldrijken met honderdduizenden onderdanen is waarschijnlijk de opkomst van het fysieke verhaal.

Je krijgt 300 apen niet zover een berg bananen te verdelen. Dat wordt één grote teringzooi met een hoop geschreeuw, geruzie en flinke vechtpartijen. Maar, je krijgt miljarden mensen wél zover samen te bidden naar een oppermachtige god. Of zoals Yuval Noah Harari mooi omschrijft in zijn boek Sapiens:

Er zijn geen goden in het heelal, geen grenzen, geen geld, geen mensenrechten, geen wetten en geen rechtsgang, buiten de collectieve fantasie van de mensheid.

Verhalen verbinden mensen

Door te geloven in fictieve verhalen kunnen we in grote getalen en op grote afstanden met elkaar samenwerken. Zo kan een jurist uit China prima met een jurist uit Amerika samenwerken aan een zaak, omdat ze beide geloven in het verhaal van wetten en de rechtspraak. En zo kan een pastoor uit Duitsland uitstekend met een gelovige uit Italië samen bidden, omdat ze geloven in het verhaal van religie.

Landen zijn een verhaal. Grenzen zijn een verhaal. Geld is een verhaal. Politiek is een verhaal. Onze monarchie is een verhaal. Verhalen worden doorverteld en verbinden mensen. In dat opzicht houden wij ons misschien wel bezig met de oudste kunst ter wereld; het maken van een verhaal.

Wat is een merkverhaal?

Een merkverhaal is een manier om het geloof van je merk uit te dragen in een verhaal wat mensen raakt. Het beschrijft in essentie wat je doet en raakt de emotie. Daardoor komt het eerder binnen bij mensen en gaan ze het makkelijker doorvertellen.

Feiten en cijfers worden vergeten, verhalen worden doorverteld.

Een goed merkverhaal, ook wel brand story of corporate story genoemd, brengt exact over waar je merk voor staat en neemt de ontvanger mee in de wereld van je merk. Daarom worden elke woorden zorgvuldig afgewogen en komt dat heel precies. Niet alleen wat je zegt, maar ook de manier hoe je dat zegt (op basis van een archetype) is van belang om de juiste energie over te dragen. Je kunt laagdrempelig zijn en ‘doe-maar-gewoon’ (allemansvriend) of ‘rebels en schenen-schoppend’ want jij bent het alternatief (rebel). Inhoud, toon en karakter telt. Want dat onderscheidt je van de concurrentie.

Hoe ontwikkel je een goed merkverhaal?

Het merkverhaal creëren wij in de creatiefase en is onderdeel van het merkconcept. Nadat we de mentale merkidentiteit hebben vastgelegd in de merkwijzer met een merkvisie, merkmissie, merkwaarden, merkessentie en merkbelofte gaan we aan de slag met je merkverhaal. We verkennen meerdere richtingen om te ontdekken wat het beste bij je past. Als er voor een richting is gekozen gaan we het uitwerken naar een definitief merkverhaal.

De vier stappen naar een sterk merk

We hebben een methode ontwikkeld om sterke merken te maken en bewaken. Onze aanpak werkt voor startups en voor merken die willen vernieuwen. We onderzoeken eerst, bepalen dan een strategie, ontwerpen vanuit de essentie en vertellen het daarna aan de wereld. Door te luisteren naar jou, je mensen en je publiek maken we menselijke merken waarvan je kunt houden. Want, merken zijn net mensen.

Op zoek naar een merkverhaal?

Werk maken van je merk?