+

Waar mogen we hem heen sturen? 

Gelukt!

Je ontvangt de link naar het whitepaper in je mail!

Oeps!

daar ging iets mis...
Wij haten SPAM, dus bewaren we je gegevens veilig.

Design your own life.

Dorus van Keulen
Onderwerp:
Archetype
Leestijd:
3 min.

Toegankelijk, sympathiek en down-to-earth: Ikea

Ikea is een prachtig voorbeeld van een archetypisch merk de Everyman. De ambitie van Ikea is design betaalbaar maken voor iedereen. Door haar nuchtere houding en “count on me” mentaliteit is het de goede buurman geworden waar je altijd aan kan kloppen voor hulp. Ikea is er voor mensen die op zoek zijn naar betaalbare, leuke woonartikelen.

Voor de doelgroep: familie, met kids in huis die rondrennen, zich verstoppen in alle hoeken en gaten of regelmatig weleens dingen onderkalken en kapot maken is het niet handig dure designmeubels in huis te hebben.

Ikea begrijpt dat en biedt betaalbare fraai vormgegeven woonartikelen die ook nog eens praktisch zijn. Daarmee voelt Ikea zich verbonden met de consument en dat communiceren ze ook nog eens op een laagdrempelige, doe-maar-gewoon mentaliteit.

In één zin.

Ikea heeft het voor elkaar gekregen families naar grote bedrijventerreinen te laten rijden waarbij de kinderen achter worden gelaten in de ballenbak zodat ouders met een potloodje notitie makend door de showroom mogen lopen om na het nuttigen van de alom bekende zweedse balletjes zélf de meubels uit het magazijn te halen en die vervolgens thuis als een rubik’s cube in elkaar te zetten waardoor het resultaat (ondanks het ontbrekende schroefje) ook nog eens trots wordt uitgedragen.

Platte verpakkingen

In de jaren vijftig is het idee ontstaan de meubels in platte verpakkingen te verkopen simpelweg omdat een medewerker van Ikea een tafel niet in een auto gepropt kreeg. Hierdoor besloot hij de poten van de tafel te demonteren zodat het geheel wel pastte en het "flat-package" idee was geboren. Dit simpele maar geniale idee is onderdeel geworden van het Ikea concept. Sindsdien bespaart Ikea enorm op vervoerskosten en assemblage, waar de klant weer van profiteert.

Meedenken met de klant

De nuchtere houding en het meedenken komen goed tot zijn recht met het gratis potloodje en het gratis meetlint om meubels op te meten. Of de eenvoudige betaalbare maaltijden, omdat ze begrijpen dat families na een dag shoppen niet nog eens veel geld aan eten uit willen geven. Heb je een family-card, krijg je als kind een verjaardagskaart die je extra jarig laten voelen en het geeft ouders voordelen zoals een eeuwig geldige niet-goed-geld-terug garantie. De bezorgservice als het even niet in de auto past, de ballenbak en ga zo maar door. Het zijn allemaal eenvoudige gebaren die laten zien dat ze meedenken met de klant en je begrijpen. Daarnaast hebben ze de inbussleutel als krachtig icoon gebruikt voor het toegankelijk maken van design. Want, álles wat je bij Ikea koopt kun je met de inbussleutel in elkaar zetten. En mocht het niet lukken, dan kun je altijd de hulp van Ikea inroepen.

Merkgedreven innovatie

De uitdaging voor een sterk merk is continu met kleine en grote innovaties te komen die aansluiten bij de merkidentiteit. Een merk moet mee bewegen met veranderingen in de markt en op een inspirerende manier klanten blijven bedienen. Bij Ikea is goed te zien dat kansen verweven zijn met het merk. Ze spelen in op het toenemende aantal thuiswerkers. Ze dagen iedereen uit je eigen leven vorm te geven met de “Design your own life” propositie. Ze hebben door dat rommel van een ander als irritant wordt ervaren en creëren een “Dag rommel opruimcollectie”-actie. Ze begrijpen dat levens veranderen en creëren een "Lang leve verandering" campagne. Ze hebben een “Stockholm-collectie” waarmee ze de tweeverdieners willen aanspreken: een tikkie duurder, maar nog altijd betaalbaar... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Blijven vernieuwen

Deze voorbeelden laten zien dat Ikea zeer merkactief is en goed gebruik maakt van het Everyman archetype. Het is vertouwend en inspirerend omdat het continu met vernieuwingen komt die aansluiting vind bij de doelgroep. Archetypen stellen merken in staat een lastig paradox op te lossen. Namelijk vanuit een eigen merkidentiteit op consequente en consistente wijze blijven vernieuwen, zodat er een betekenisvolle relatie ontstaat met de doelgroep.

Benieuwd naar het archetype van jouw merk?

Wij hebben een archetype quiz ontwikkeld waarin we binnen 10 vragen achter het archetype van jou of je merk kunnen komen. Dit is zeer waardevol voor je merk, omdat je dan weet wat het verlangen, wat de doelen, angsten, strategieën, gaven en valkuilen zijn.

Meer weten?

Stuur een berichtOf bel 024 82 00 777

Vond je dit artikel leuk?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang zo nu en dan artikelen over merken, branding, archetypen en alles wat we nog gaan bedenken.

Oeps, daar ging iets mis!